Connect with us

Kujtimet

Java Botërore e Hapësirës

Published

on

Java Botërore e Hapësirës është ngjarja më e madhe vjetore hapësinore në botë, e cila ndihmon në ngritjen e fuqisë punëtore, edukon publikun për aktivitetet hapësinore dhe nxit bashkëpunimin ndërkombëtar në shtrirjen dhe arsimin në hapësirë.

Kjo ditë u shpall përmes rezolutë së 6 dhjetorit 1999 nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së, për të shënuar kontributet e shkencës dhe teknologjisë së hapësirës në përmirësimin e gjendjes njerëzore.

Tema e Javës Botërore të Hapësirës për 2021 është “Gratë në hapësirë”, e cila synon rritjen e ndërgjegjes për çështjen e diversitetit gjinor në sektorin e hapësirës dhe identifikimi i pengesave me të cilat po ballafaqohen gratë kur hyjnë në karriera të lidhura me hapësirën.

Sipas raporteve, 20-22 për qind e të gjithë fuqisë punëtore të industrisë hapësinore përbëhet nga gra.

Ndryshe, që nga fillimi i Epokës së Hapësirës, Kombet e Bashkuara pranuan se hapësira e jashtme i shtoi një dimension të ri ekzistencës së njerëzimit.

Duke njohur interesin e përbashkët të njerëzimit në hapësirën e jashtme dhe duke kërkuar t’u përgjigjet pyetjeve se si hapësira e jashtme mund të ndihmojë në përfitimin e njerëzve të Tokës, Asambleja e Përgjithshme miratoi rezolutën e saj të parë në lidhje me hapësirën e jashtme – “Pyetja e përdorimit paqësor të hapësirës së huaj”.

Më 10 tetor 1967, “Magna Carta of Space”, e njohur gjithashtu si Traktati mbi Parimet që Drejtojnë Veprimtaritë e Shteteve në Hulumtimin dhe Përdorimin e Hapësirës së Huaj, duke përfshirë Hënën dhe Trupat e tjerë Qiellorë, hyri në fuqi.

UNOOSA sot është zyra e Kombeve të Bashkuara përgjegjëse për promovimin e bashkëpunimit ndërkombëtar në përdorimet paqësore të hapësirës së jashtme.

Ajo shërben si sekretariat për komitetin e vetëm të Asamblesë së Përgjithshme që merret ekskluzivisht me bashkëpunimin ndërkombëtar në përdorimet paqësore të hapësirës: Komiteti i Kombeve të Bashkuara për Përdorimet Paqësore të Hapësirës (COPUOS).

UNOOSA është gjithashtu përgjegjëse për zbatimin e përgjegjësive të sekretarit të Përgjithshëm sipas ligjit ndërkombëtar të hapësirës dhe mbajtjen e Regjistrit të Kombeve të Bashkuara të Objekteve të Hapur në Hapësirën e Huaj.

Kujtimet

Dita Botërore e Ushqimit

Published

on

Dita Botërore e Ushqimit kremtohet nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO) çdo vit në datën 16 tetor , datë kur u krijua FAO në 1945.

Kjo ditë organizohet që prej 1981-shit dhe synon të sensibilizojë politikëbërësit mbi rëndësinë e ushqimit dhe rolin e tij në shëndetin dhe mirëqenien e individit dhe zhvillimin e mbarë kombeve.

Çdo vit, tema është e ndryshme, por gjithnjë ka për qëllim të sensibilizojë në drejtim të përmbushjes së Objektivave të Mijëvjeçarit për zhdukjen e urisë dhe varfërisë, si dhe uljen e vdekshmërisë dhe përmirësimin e shëndetit mes fëmijëve.

Njihet botërisht roli i ushqyerjes në shëndetin e individit gjatë gjithë ciklit të jetës, duke filluar nga periudha e parakonceptimit të fëmijës e deri në pleqëri. Sa më herët të fillohet zbatimi i praktikave të rekomanduara të ushqyerjes, aq më i shëndetshëm do të jetë individi gjatë gjithë jetës.

Ushqyerja e ekuilibruar dhe e përshtatshme e kombinuar me aktivitet fizik të rregullt, janë guri i themelit për një shëndet të mirë dhe njëherësh mjete shumë efikase për parandalimin e shumë sëmundjeve dhe për trajtimin e disa të tjerave.

Sigurimi i një ushqyerje të shëndetshme dhe të sigurt gjatë viteve të para të jetës ka përfitime për gjithë jetën. Kequshqyerja ndodh kur trupi nuk merr sasinë e nevojshme të energjisë kalorive, proteinave, karbohidrateve, yndyrave, vitaminave, mineraleve dhe lëndëve të tjera të nevojshme për të mbajtur të shëndetshëm organizmin dhe për funksionimin e mirë të tij.

Kequshqyerja tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël është një faktor kyç themelor jo vetëm për vdekshmërinë foshnjore dhe femërore, por ndikon edhe tek zhvillimi fizik dhe mendor në moshë shumë të re.

Continue Reading

Kujtimet

Dita ndërkombëtare e ecjes në natyrë

Published

on

15 tetori është caktuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë si Dita ndërkombëtare e ecjes në natyrë.

Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, në bashkë organizim me ministrinë e Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë, Komunën e Prishtinës, OJQ-të mjedisore do të shënojnë këtë Ditë në parkun ”Gërmia”, nga ora 10:00

Shënimi i kësaj dite ka për qëllim ngritjen e vetëdijes së institucioneve dhe qytetarëve mbi rëndësinë që ka natyra dhe promovimin e vendeve turistike në funksion të zhvillimit të turizmit malor.

Në të gjitha vendet evropiane, kjo ditë shënohet në viset malore përmes shëtitjeve apo ecjes së gjatë në këmbë, dhe ky manifestim është bazë e mirë për turizëm aktiv.

Continue Reading

Kujtimet

74 vjet nga avioni i parë me shpejtësi më të madhe se zëri

Published

on

Më 14 tetor të vitit 1947, një avion amerikan ishte i pari që fluturoi me një shpejtësi më të madhe se ajo e zërit. Ky avion u quajt X-One.

Avioni eksperimental ishte projektuar në mënyrë të tillë, që të mund të parandalonte shtjellën e ajrit që përplaset në sipërfaqen e avionit me shpejtësinë e zërit. Fluturimin e parë me avionin e kreu piloti i forcave ajrore Charles Yeager, i njohur me pseudonimin ”Chuck”.

Avioni X-One kishte formën e një plumbi, me krahë të shkurtër, dhe atë e lëshuan nga trupi i një bombardieri të modifikuar të Luftës së Dytë Botërore.

Kapiteni Yeager i ndezi të 4 motorët e raketës dhe kreu fluturimin me shpejtësinë e zërit, duke përshkruar distancën 10 mijë e 500 metra me një shpejtësi rekord prej 1 mijë e 56 kilometrash në orë. Avioni i Chuch Yegar-it ndodhet në Muzeumin Kombëtar të Hapësirës në Washington.

Continue Reading

Trending

Listen online now, the sound of Prishtina