Connect with us

Lajmet

Haradinaj në Hagë: Këtu ende shoh dokumente që shkruajnë “Kosova Metohija”

Published

on

Ish-nënkryetari i Organizatës së Veteranëve të Luftës së UÇK-së, Nasim Haradinaj ka filluar dëshminë e tij para Dhomave të Specializuara në Hagë. Ai ka thënë se janë për zbulimin e të gjitha krimeve por kundërshtojnë që kjo të bëhet duke selektuar njerëzit dhe me një gjykatë që sipas tij është një etnike.

Para trupit gjykues, Haradinaj ka thënë se është shqetësuese që prokuroria speciale në Hagë të ketë referencë kriminelët serbë.

“Ne jemi për zbulimin e të gjitha krimeve pa marrë parasysh kush i ka kryer, të gjitha, ama jo të specifikohen dhe selektohen sepse në Kosovë ka edhe serbë që kanë jetuar, ka romë, ka boshnjakë, ka turq, shumë nacionalitete. Ka njerëz që nuk kanë qenë hiç në UÇK, kështu që po them të gjitha krimet, ne jemi, atë do ta kishim përqafuar, pse jo”, ka thënë Haradinaj.

Derisa është përgjigjur në pyetet e avokatit mbrojtës, Toby Cadman, Haradinaj ka thënë se përmes UÇK-së, prokuroria është duke e sulmuar Kosovën.

“Unë edhe dokumente sot shoh të përkthyera në tekst ‘Kosova Metohia’ që në Kosovë është e ndaluar, Kosova është shtet i pavarur, ndërsa në dokumentet e tyre përkthehet edhe në anglisht edhe në shqip fjala “Kosova Metohia” që është e ndaluar me ligj, e kjo nëse është gjykatë e Kosovës ajo fjalë nuk duhet me qenë këtu hiç, por këtu është”, ka thënë Haradinaj.

Nasim Haradinaj ka thënë se prokuroria e Speciales e ka provokuar qëllimshëm Organizatën e Veteranëve të Luftës së UÇK-së.

Para trupit gjykues, Haradinaj ka përmendur thirrjet që Specialja u bënte personave në Kosovë të cilat, sipas tij, nuk ishin legjitime, meqë përdoreshin metoda jo të zakonshme për t’u dërguar festat atyre.

Sipas tij, kjo ka bërë që puna e kësaj gjykate të kundërshtohet në vazhdimësi.

Ndërsa nga gjykatësi është kërkuar që të mos përmenden emra të cilat ndodhen në dokumentet e konfiskuara në OVL-UÇK dhe Nasim Haradinajt i janë dorëzuar në formë të shkruar disa emra për të cilët i është kërkuar të përgjigjet pa u zbuluar identiteti i tyre.

Ai është ndalur të një person me numrin dy, për të cilin ka thënë se ka qenë i ngarkuar me detyrë të veçantë nga Millosheviqi dhe se i njëjti ka parë ekzekutimet e shqiptarëve në Kosovë.

“Kështu që shumë më emër i njohur dhe që ka bazë për me qenë në banka, është dashur me qenë vet në banka, nëse jo si i akuzuar, si dëshmitar, i pjesës së vet, por ja që ky ka arritur dhe është bërë koordinator, këtu. Dhe kjo është ajo që opinionin kosovar e shqetëson, mendoj që është shqetësuese për vet këtë prokurori, është turp me pas atë si referencë. Derisa është dënimin e krimeve si mund ta kesh referencë e koordinator një kriminel vet, të njohur, nuk është që po e them unë, i njohur është”, ka thënë Haradinaj.

Dëshmia e Nasim Haradinajt e filluar sot në dhomat e Specializuara në Hagë pritet të zgjasë tre ditë, ndërsa nga avokati mbrojtës është bërë e ditur që avokati kosovar Tomë Gashi nuk ka mundur të udhëtojë për të dëshmuar në Hagë për shkak të infektimit me COVID-19.

Në pjesën e parë të seancës, Haradinaj është përgjigjur në pyetjet rreth biografisë së tij, pjesë kjo që është kundërshtuar nga prokuroria.

“Një pjesë të jetës jam rritë në Kosovë deri në moshën 17-vjeçare e gjysmë, ndërsa pjesën tjetër të jetës jam rritë në Serbi në burgjet serbe, derisa në vitin ‘90 kam kaluar si klandestin në Suedi. […] Ma kanë burgosur vëllain tjetër Agronin, 16-vjeçar dhe e kanë dënuar tre vjet e gjysmë, kështu që kur kam ardhur në shtëpi e kam gjetur familjen me femra”, ka thënë ai.

Haradinaj ka folur për familjen dhe aktivitetet e tyre në kërkim të lirisë ku ka përmendur arrestimet e tij, të babit, vëllait dhe motrës 15-vjeçare.

Ish-ushtari i UÇK-së ka thënë se për shkak të aktivitete të tyre kundër regjimit të atëhershëm, ai dhe anëtarët e tij të familjes kanë vuajtur në burgje të Serbisë dhe janë torturuar fizikisht.

Ai shtoi se si pasojë e kësaj, familjes së tij i është ndaluar edhe shkollimi.

“Nuk kam qenë i martuar, bile ka qenë një thirrje prej politikës në atë kohë, që këtyre njerëzve të këtij lloji, sepse cilësoheshim si armiq as të mos martohemi, gjëja të na sabotojnë edhe në martesa, publike ka qenë kërkesa, atëherë ka bërë kërkesë publike Ali Shukriu ka qenë, ish-udhëheqësi i lartë shqiptar që punonte e regjimin jugosllav”, ka thënë ai.

Megjithatë, ai ka thënë se në vitin 1985 është fejuar por vajzës, e cila ishte bursiste në Fakultetin e Fizikës, i ishe ndaluar shkollimi për shkak të bashkimit me Nasim Haradinaj.

Dëshmia e Haradinajt po vazhdon me pyetjet e avokatit mbrojtës Toby Cadman rreth kundërshtimit të tij për Gjykatën Speciale.

Hysni Gucati dhe Nasim Haradinaj u arrestuan më 25 shtator 2020 prej kur edhe po qëndrojnë në paraburgim në Hagë.

Rrjedhja e disa dokumenteve nga Specialja, të cilat nga një person ende i panjohur janë dërguar në zyrat e OVL-UÇK, dhe bërja publike e kësaj ngjarje nga krerët e organizatës, është arsyeja pse po gjykohen Hysni Gucati e Nasim Haradinaj.

Mbi ta rëndojnë akuzat për vepra penale kundër administrimit të drejtësisë, konkretisht për pengim të personave zyrtarë në kryerjen e detyrave zyrtare, për frikësim të dëshmitarëve, për hakmarrje dhe për shkelje të fshehtësisë së procedurës.

Kosova

Ministria e Ekonomisë zotohet se do të ndajë 75 milionë euro subvencione për qytetarët dhe bizneset pas shtrenjtimit të rrymës

Published

on

Ministria e Ekonomisë ka zotuar 75 milionë euro për subvencionimin e energjisë për qytetarët dhe bizneset.

Sipas kësaj ministrie, ky subvencionim do të ndikojë që tarifa për konsumatorët biznesor dhe ata shtëpiak deri në konsumin prej 600 kWh të mbetet me 0% rritje.

Komunikata e plotë:

Prishtinë, 18.01.2022 – Zyra e Rregullatorit për Energji (ZRRE), institucion i pavarur përgjegjës për përcaktimin e tarifave që pasqyrojnë koston për konsumatorët fundor, ka lëshuar Raportin e saj Konsultativ për Shqyrtimin e Jashtëzakonshëm të Tarifave të Energjisë Elektrike.

Kjo ka ardhur si rrjedhojë e tremujorit të fundit të vitit 2021, kur Kosova është dashur të importojë energji elektrike për të furnizuar konsumatorët me energji elektrike mbi nivelin që mund të sigurohet nga kapaciteti gjeneruese vendore dhe për të plotësuar rritjen e kërkesës si pasojë e motit të ftoftë. Kostoja e furnizimit me energji elektrike nga importet është ngritur ndjeshëm, duke ndikuar edhe në koston e energjisë.

ZRRE-ja ka propozuar rivendosjen e bllok tarifës deri në 600 KWh për konsumatorët e amvisërisë, si dhe që tarifat e energjisë elektrike të ngritën për 9% për të gjithë konsumatorët komercial dhe konsumatorët e amvisërisë që konsumojnë deri në 600 KWh, ndërsa tarifat për konsumin e amvisërisë mbi 600 KWh do të reflektonin çmimin e importit.

Duke marrë parasysh situatën e jashtëzakonshme dhe të paprecedentë në tregjet evropiane të energjisë elektrike që ka ndikuar edhe Kosovën, Qeveria e Republikës së Kosovës me kërkesë të Ministrisë së Ekonomisë është zotuar të subvencionojë qytetarët e bizneset e Kosovës, duke i mbrojtur kështu nga rritja e tarifave. Subvencionet paraqesin të ardhura për sektorin që nuk është e nevojshme të mbulohen nga tarifat e energjisë elektrike dhe rrjedhimisht, zbusin rritjen e tarifës së energjisë elektrike.

Subvencioni i energjisë elektrike nga ana e Qeverisë do të ndikojë që tarifa për konsumatorët biznesor mbetet me 0% rritje, tarifa për konsumatorët shtëpiak deri në konsumin prej 600 kWh mbetet me 0% rritje, ndërsa tarifa e propozuar nga ZRRE për konsumatorët shtëpiak për konsumin mbi 600 kwh të reduktohet, duke pasqyruar çmimin e importit për këta konsumatorë dhe promovuar efiçiencën e energjisë.

Gjatë kësaj kohe të jashtëzakonshme, qëllimi primar i subvencionit të ndarë nga Qeveria e Kosovës është për të mbrojtur veçanërisht konsumatorët e ndjeshëm nga ndikimi i çmimeve më të larta të energjisë elektrike.

Continue Reading

Kosova

Qeveria kritikohet për rritje të çmimeve të energjisë

Published

on

Lidhja Demokratike e Kosovës ka mbajtur sot një konferencë për media, në lidhje me paralajmërimet për rritje të çmimeve të energjisë.

Besian Mustafa nga LDK-ja tha se mungesa e profesionalizmit, përgjegjësisë dhe vullnetit për punë e Qeverisë do të rëndojë kuletën e qytetarit duke rritur çmimin e faturës së energjisë elektrike për 42 për qind.

Sipas Mustafës, mosveprimet e Qeverisë e detyrojnë ZRRE-në t’i rrisë çmimet e energjisë.

“Qeveria zgjodhi populizmin e linçimin në kohë zgjedhjesh lokale për të fituar ndonjë votë. Paaftësia e Qeverisë për të menaxhuar me furnizimin me energji elektrike i ka kushtuar 20 milionë euro të ndara për KOSTT-in, 20 milionë euro për importin e energjisë, dhe 75 milionë euro për subvencionimin e energjisë”, ka thënë ai.

Po ashtu, Besian Mustafa tha se prodhuesit do t’u duhet t’i rrisin edhe çmimet për shkak të kostos së lartë të prodhimit.

“Fjalët boshe të Qeverisë për rritje ekonomike po e rëndojnë kanë zero kuptim për prodhuesit vendor që po falimentojnë çdo ditë dhe qytetarët që mezi po arrijnë t’i ushqejnë familjet e tyre. Nuk duket që kjo qeveri ka një zgjidhje afatgjate për zgjidhjen e kësaj krizë”, deklaroi Mustafa.

Continue Reading

Kosova

Bëhet reduktimi i numrit të terminëve për aplikim për vizë gjermane

Published

on

Ambasada gjermane në Kosovë ka njoftuar se për shkak të rritjes së numrit të rasteve me koronavirus është reduktuar numri i terminëve që vihen në dispozicion për aplikim për viza.

Nëpërmjet një komunikate, Ambasada shkruan se s’mund të përjashtohet mundësia që edhe terminet që janë rezervuar e konfirmuar, të anulohen apo të shtyhen.

“Nëse e keni rezervuar një termin, ju lutem kontrolloni rregullisht kutinë tuaj të postës elektronike”, thuhet tutje.

“Për shkak të rritjes së numrit të Covid-it dhe variantit Omikron, i cili po përhapet edhe në Kosovë, përkohësisht numri i terminëve që vihen në dispozicion çdo ditë për aplikime për viza është dashur të reduktohet ndjeshëm. Nuk mund të përjashtohet mundësia që edhe terminët që janë rezervuar dhe konfirmuar tashmë mund të anulohen/shtyhen. Nëse e keni rezervuar një termin, ju lutemi kontrolloni rregullisht kutinë tuaj të postës elektronike”, thuhet në komunikatën e plotë.

Continue Reading

Trending

Listen online now, the sound of Prishtina