Connect with us

Kujtimet

Armëpushimi që i dha fund Luftës së Parë Botërore

Published

on

Më 11 nëntor të vitit 1918, Gjermania nënshkruan një marrëveshje për armëpushim me aleatët në një vagon treni në pyllin Compiegne të Francës.

Luftimet ndaluan zyrtarisht në orën 11:00, të ditës së 11 të muajit të 11 dhe kjo ditë është nderuar çdo vit me një heshtje dy-minutëshe, ndërsa Shtetet e Bashkuara e kanë shpallur 11 nëntorin Ditën e Veteranëve .

Lufta e parë Botërore përfundoi zyrtarisht me nënshkrimin e Traktatit të Versajës, më 28 qershor 1919.

Continue Reading

Kujtimet

Historia e hyrjes së SHBA në Luftën e Dytë Botërore

Published

on

Më 7 dhjetor 1941, ndodh një sulm i papritur ushtarak ajror nga marina perandorake japoneze kundër bazës detare amerikane në Pearl Harbor, Hawai.

Sulmi çoi në hyrjen e Shteteve të Bashkuara në Luftën e Dytë Botërore që kishte filluar më 1939.

Gjatë dy vjetëve të para të konfliktit global, Shtetet e Bashkuara kishin mbajtur neutralitetin formal, ndërsa furnizonin Britaninë, Bashkimin Sovjetik dhe Kinën me materiale të luftës përmes ligjit të hua-qirasë nënshkrua më 11 mars 1941.

Gjatë luftës mbi 16 milionë amerikanë shërbyen në ushtri, 290 mijë u vranë në veprim, 670 mijë u plagosën, 130 mijë e 201 u zunë robër, prej të cilëve 116 mijë e 129 u kthyen në shtëpi pas luftës.

Continue Reading

Kujtimet

​Dita Botërore Kundër Skllavërisë

Published

on

Sot është Dita Botërore për Zhdukjen e Skllavërisë, e cila ka për qëllim të tërheqë vëmendjen kundër formave moderne të skllavërisë, të tilla si shfrytëzimi seksual, puna e fëmijëve, martesat e detyruara dhe rekrutimi me forcë i fëmijëve për përdorim në konfliktet e armatosura.

Kjo ditë përkon me datën e miratimit, nga Asambleja e Përgjithshme, të Konventës së Kombeve të Bashkuara për Zhdukjen e Trafikimit të Personave dhe të Shfrytëzimit të prostitucionit të të tjerëve (rezolutës 317 (IV) i 2 dhjetorit 1949).

Ky vit shënon 30-vjetorin e Fondit Vullnetar të Mirëbesimit të OKB-së për Format Bashkëkohore të Skllavërisë. Vetëm këtë vit, 18 mijë viktima morën ndihmë jetike nga organizata të mbështetura financiarisht nga Fondi.

Në Ditën Ndërkombëtare për Heqjen e Skllavërisë, i bëjmë thirrje të gjitha shteteve anëtare që të rrisin kontributin e tyre në Fond ose ta bëjnë një të tillë për herë të parë.

Sipas shifrave të publikuara nga UNICEF dhe ILO në qershor, pothuajse 80 milionë fëmijë të moshës 5 deri në 17 vjeç i nënshtrohen punës së rrezikshme që është një formë bashkëkohore e skllavërisë. Dhe si rezultat i recesionit ekonomik dhe mbylljes së shkollave të shkaktuara nga COVID-19, fëmijët mund të punojnë me orë më të gjata ose në kushte përkeqësuese, ndërsa shumë të tjerë mund të jenë detyruar në format më të këqija të punës së fëmijëve për shkak të humbjes së punës dhe të ardhurave mes tyre. familjet. Rekrutimi i detyruar i fëmijëve në grupe të armatosura dhe kriminale vazhdon si në mjedise emergjente ashtu edhe në ato jo emergjente.

Sipas vlerësimeve jozyrtare, një në çdo 130 gra dhe vajza i nënshtrohet formave bashkëkohore të skllavërisë, si martesa e fëmijëve dhe të detyruar, robëria shtëpiake, puna e detyruar dhe skllavëria me borxhe, të cilat sjellin përvoja shumë gjinore.

Nivele të larta të shfrytëzimit mbizotërojnë gjithashtu në zinxhirët globalë të furnizimit, të cilët – bazuar në modelet ekzistuese të biznesit – shpesh mbështeten dhe përforcojnë shfrytëzimin e punës dhe thellojnë pabarazinë gjinore.

Ndërsa pabarazitë gjinore qëndrojnë në zemër të formave bashkëkohore të skllavërisë, këto praktika ushqehen gjithashtu nga forma të ndërthurura të diskriminimit, shtypjes dhe pabarazive të bazuara në racë, origjinë etnike, kastë, status social dhe ekonomik, moshë, paaftësi, orientim seksual, identitet gjinor. dhe statusin e migrimit. Popujt indigjenë janë prekur në mënyrë disproporcionale nga puna e detyruar dhe e detyruar.

“Për të parandaluar shfrytëzimin që mund të jetë forma bashkëkohore e skllavërisë, ne u bëjmë thirrje shteteve të krijojnë rrugë të sigurta migrimi, të lehtësojnë aksesin në punë të denjë në bashkëpunim me sektorin e biznesit, organizatat e shoqërisë civile si dhe sindikatat, për të forcuar përpjekjet për të trajtuar pabarazinë dhe diskriminimi mbi baza të ndryshme dhe për të siguruar mbrojtjen e më të cenuarve, përfshirë fëmijët. Përveç kësaj, mbrojtësit e të drejtave të njeriut dhe organizatat e shoqërisë civile që punojnë për t’i dhënë fund formave bashkëkohore të skllavërisë duhet të jenë në gjendje të kryejnë punën e tyre në një mjedis të sigurt dhe të favorshëm. Gjithashtu, përgjegjësia e autorëve të formave bashkëkohore të skllavërisë duhet të forcohet si çështje prioritare, pasi aktualisht pandëshkueshmëria mbizotëron në shumë raste”, thonë ekspertët.

Veprimet e prekshme në këto fusha duhet të jenë pjesë e ripërtëritjes më të mirë në nivel kombëtar dhe global ndërsa dalim nga pandemia COVID-19. Skllavëria në të gjitha format e saj duhet të përfundojë për të gjithë, duke përfshirë gratë dhe fëmijët në kontekste të konfliktit të armatosur. Skllavëria është një turp për njerëzimin që në shekullin 21 nuk mund të tolerohet.

Continue Reading

Kujtimet

​Shqipëria feston sot Ditën e Çlirimit

Published

on

Shqiptarët festojnë sot 29 Nëntorin, Ditën e Çlirimit të vendit nga pushtuesit nazifashistë.

Mijëra dëshmorë do të kujtohen si çlirimtarët e vendit pasi ata sakrifikuan gjithçka për lirinë e Shqipërisë.

Politika shqiptare e feston sërish e ndarë Ditën e Çlirimit të vendit, edhe pse 29 Nëntori është data zyrtare e kujtimit të kësaj dite.

Të majtët respektojnë 28 Nëntorin si Ditën e Pavarësisë dhe 29 Nëntorin si Ditën e Çlirimit, ndërkohë që të djathtët i përkujtojnë të dy festat më 28 Nëntor.

Debati për Festën e Çlirimit mbetet ende i ndezur në politikën shqiptare, ku e djathta ndjek të njëjtin model si gjatë mandatit të saj të parë qeverisës, kur ndryshoi datën e Çlirimit, nga 29 Nëntori më 28 Nëntor, pasi sipas saj, kjo e fundit ishte zgjedhur nga regjimi komunist duke falsifikuar historinë.

Por 29 Nëntori e fitoi sërish statusin e Ditës së Çlirimit kur e majta erdhi në pushtet, në verën e vitit 1997, kur me një ligj të posaçëm u kthye në festë zyrtare.

Shqipëria në Luftën e Dytë Botërore ishte një nga vendet e pushtuara nga blloku nazifashist. Në fund të nëntorit 1944, pas çlirimit të Tiranës dhe shumë qyteteve të tjera, më 29 nëntor u arrit që të çlirohej edhe Shkodra që njihet në histori si qyteti i fundit që ka fituar betejën me armikun.

Continue Reading

Trending

Listen online now, the sound of Prishtina